Python ile görsel programlama bölümünün ilk konusuna hoş geldiniz.
Python ile görsel programlar yapabilmek için Python dilini çok iyi bilmelisiniz diye bir şart koyamayız. Genel konuları kavramış olan biri ayrıca Python ile nesne tabanlı programlama bilmesi gerekir diyebiliriz çünkü yapacağımız örneklerde “class” yapısı kullanılarak daha verimli ve tek bir sınıfla oluşturulan pencereler oluşturacağız. Python ile yazacağınız kodlar sizi bir yere kadar götürecektir çünkü sadece konsolda çalışan programlar sizi bir süre sonra sıkmaya başladığını göreceksiniz. Tabi konsolda çalışan çok başarılı araçlarda vardır. Bunlar genelde Linux’ta tercih edilirler ve geliştiricilere yöneliktir. Kullanıcılar için yapılacak bir uygulama göze hitap etmelidir. Qt bu konuda bize yardım edecek.
Anlatımlarla adım adım bu eğlenceli konuyu öğrenebileceğinizi düşünüyorum. Terimleri tanımakla başlayalım…
Python Programlama Dili
Python, Guido Van Rossum tarafından geliştirilmiş yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Nesne tabanlı programlamayı destekler. Genellikle programlamaya ilk başlayanların ve üniversitelerin öğrettiği ilk programlama dilidir. Python için zaman geçtikçe çeşitli kütüphaneler oluşturulmuştur. Bizim ilgilendiğimiz kısım görsel programlamada kullanacağımız kütüphaneler. Bunlara örnek verecek olursak; PyQt, Tkinter, GTK, PyGObject. Ben PyQt’den devam edeceğim. Siz diğerlerini araştırarak herhangi birini seçebilirsiniz.
PyQt
Python için oluşturulmuş olan PyQt, GUI (Graphical User Interface) oluşturmaya yarayan kütüphanelerden biridir. Qt, C++ tarafından yazılmış ve sadece python değil birçok dili destekleyen, içinde birçok modül bulunan, 2D-3D grafik desteği olan modern GUI ler oluşturmayı sağlayan kütüphanedir.
GUI (Graphical User Interface)
Kullanıcıyla bilgisayar arasındaki görsel iletişimi sağlayan ve kolaylaştıran, pencere, buton ve panel gibi nesneleri içinde barındıran yapıya denir. Kullanıcının kodlarla değil bilgisayarın çevre birimleriyle programı kullanmasını ve işlem yapmasını sağlar. Bir nevi kılıf gibidir.
Bu bölümün içeriğini genel olarak ele alacak olursak ilk olarak karar vermemiz gereken hangi platformda çalışacağımız olacaktır. Eğer Linux tercih ederseniz GNU/Linux tabanlı işletim sistemlerinde Python kurulu olarak gelmektedir. Eğer Windows ile çalışacaksanız PyQt4 ile çalışacağımız için Python’ın sitesinden 3.4 versiyonunu indirip kurmalısınız. Python kurulumunu hallettikten sonra GUI oluşturmamıza yarayan PyQt4 Python kütüphanesini kuracağız. Konumuzun devamında IDE olarak ben Pycharm tercih ediyorum. Sizde farklı bir IDE varsa onla çalışabilirsiniz. Kurulum işlemini daha sonra ayrıntılı bir şekilde anlatacağım. Daha hızlı ve öğrenmemize yardımcı olacak olan Qt Designer programını kuracağız. Böylece kolayca pencereler oluşturup PyQt4 kurulumuyla gelen Pyuic4 aracıyla konsolda Python diline çevireceğiz.